بررسی برنامه های آموزشی آنلاین کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پ

برای هماهنگی یک کار تحقیقی این وبلاگ طراحی شده است.

بررسی برنامه های آموزشی آنلاین کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پ

برای هماهنگی یک کار تحقیقی این وبلاگ طراحی شده است.

دستنوشته

من دستنوشته را تنظیم نمودم، هنوز نیاز است روی آن کار شود:

بررسی آموزش وب بنیاد در صفحات خانگی کتابخانه­های مرکزی دانشگاه­های علوم پزشکی کشور

ابوذر رمضانی [1][1]

شبنم رفوا [2][2]

چکیده:

 

زمینه: آنلاین توتریال یا برنامه های آموزشی آنلاین برای راهبردهای آموزشی کتابخانه می­توانند مفید باشند و به عنوان ابزار آموزشی چاپی یا درونخطی برای تدریس نحوه­ی استفاده از منابع الکترونیکی به مبتدیان مورد استفاده قرار بگیرند.

هدف: این مقاله به صورت اجمالی به مؤلفه­های اصلی آموزش مبتنی بر وب پرداخته است و سپس با مروری بر پژوهش های انجام شده برای برنامه­های آموزشی آنلاین و ویژگی­های آنها در کتابخانه­های جهان تعریفی برای این نوع برنامه­ها ارائه کرده است و برطبق این بررسی رهنمودی برای برنامه آموزش آنلاین کتابخانه­های مرکز علوم پزشکی کشور ارائه شود. 

روش مطالعه: با بررسی 42 وب سایت دانشگاه­های علوم پزشکی کشور، اطلاعات برنامه­های آموزشی آنلاین صفحات خانگی 33 کتابخانه­های مرکزی به کمک لیست کنترل گردآوری و برای اطمینان صحت اطلاعات گردآوری شده با مسئولان کتابخانه­ها تلفنی مصاحبه شد. داده­ها به کمک برنامه اکسل مورد تحلیل قرار گرفت.

یافته­ها: در مرحله اولیه گردآوری اطلاعات 130 برنامه آموزشی آنلاین در وب سایت 33 کتابخانه­ شناسایی شد، همگی به صورت رایگان دسترس پذیر و قابلیت چاپ داشتند. تنها 2 کتابخانه مجموعآً به 6 برنامه­های آموزشی آنلاین تهیه شده توسط کارگزاران پیوند داده بودند. فرمت 47 برنامه­ آموزشی پی دی اف، فرمت 18 برنامه پاورپوینت و مابقی برنامه­ها در فرمت اچ تی ام ال، ورد و فلش بودند. هیچکدام از برنامه قابلیت تعاملی و بازخورد و امکان ارزشیابی میزان یادگیری در برنامه­های آموزشی نداشتند.

بحث و نتیجه­گیری: طبق بررسی انجام شده تعداد محدودی از وب سایت­های کتابخانه­ها به اهمیت آموزش مبتنی بر وب کاربران کتابخانه خود توجه نمودند، از آنجاییکه کتابخانه­ها می­توانند این برنامه­ها را برای استفاده کنندگان خود به منظور آموزش چگونگی استفاده از کتابخانه و منابع آن و افزایش سطح سواد اطلاعاتی و مهارتهای جستجوی آنها ارائه کنند ضروری است که کتابداران برای مدیریت پروژه­های طراحی وب سایت کتابخانه آموزش لازم ببینند.

کلید واژه ها : وب سایت کتابخانه­ها،  آنلاین توتریال، برنامه­های آموزشی آنلاین،  کتابخانه­های مرکزی، آموزش وب بنیاد


در حال حاضر کلیه فرآیند تحقیق در وبلاگ مقابل ثبت گردیده است:  http://www.nlmnlm.blogsky.com

هر کتابداری با اصطلاحات آموزش کتابشناختی، آموزش کاربر، آموزش استفاده از کتابخانه، آشنایی با کتابخانه، و آموزش کتابشناختی کم و بیش آشناست. آنها هدف از آموزش­های کتابشناختی را رساندن جویندگان به اطلاعات موردنیازشان می­دانند و همواره در جستجوی راهی هستند که دستیابی به این هدف را تسریع کنند.

گردش در کتابخانه، برپایی دوره مهارت‌های کتابخانه‌ای،‌ سخنرانی،‌ جلسات عملی‌ و ... از جمله روش­هایی که کتابداران برای آموزش کتابشناختی استفاده می­کنند البته گونه‌های ساده‌تر و عملی‌تر آموزش کتابشناختی زیر مورد استفاده واقع می­شد:

 مانند استفاده از نوارهای دیداری و شنیداری؛ نمایش اسلاید؛ برپایی مجامع گزارش پایان نیمسال؛ و تشکیل کارگاه‌های مرتبط با شناخت ابزارهای مرجع یا حوزه‌های موضوعی خاص. اما از آغاز دهه 1980، علایق برخاسته از فن‌آوری اطلاعات بسیاری شیوه­های مربوط به آموزش کتابشناختی را تحت تأثیر قرار داده‌اند، استفاده از اسلاید و سایر صورت‌های دیداری و شنیداری، ایستا و منسوخ تلقی شده و نمایش بر روی صفحه پایانه‌ها و سایر فن‌آوری‌های وابسته به رایانه به‌گونه‌ای فزاینده الزامی به‌نظر می‌رسند(مری).

با گسترش فناوری های جدید اطلاعاتی و ارتباطی، امروزه روش های جدیدی در عرصه آموزش و یادگیری به وجود آمده است، که یکی از این روش­ها آموزش الکترونیکی است. آموزش الکترونیکی، آموزش مبتنی بر فناوری های ارتباطی مانند رادیو، تلویزیون، وسایل ارتباطی و شبکه رایانه­ای به ویژه اینترنت است. اصطلاح آموزش الکترونیکی، شامل مجموعه وسیعی از کاربردها و عملکردها از جمله آموزش مبتنی بر وب، آموزش مبتنی بر رایانه، کلاس­های مجازی و منابع اطلاعاتی و کتابخانه­های دیجیتالی است(موسویان: 27).

امروزه وب بعنوان ابزاری منحصر به فرد، کتابخانه ها را در امر آموزش کاربران کمک می­کند. اینترنت در عرصه­های آموزشی نیز چالش های جدیدی را ایجاد کرده است. استفاده از بستر و زیرساخت مناسب اینترنت برای آموزش، در سالیان اخیر به شدت مورد استقبال قرار گرفته است. آموزش الکترونیکی، آموزش مبتنی بر کامپیوتر (CBT) ، آموزش مبتنی بر اینترنت (IBT) و آموزش مبتنی بر وب (WBT) نمونه اسامی انتخاب شده برای روش های جدید آموزشی می باشند. آموزش (یاد دادن و یاد گیری)در سالیان آینده با انقلابی بزرگ روبرو خواهد شد. امکانات سخت افزاری و نرم افراری موجود، بشریت را به سمت یک انقلاب بزرگ آموزشی سوق می دهد. آموزش­های Online از سال ۱۹۹۰ مطرح و همزمان با رشد تجهیزات و امکانات مربوطه در دهه گذشته، گام های مؤثری را در این زمینه برداشته شده و اینک در نقطه عطفی قرار گرفته است. آشنایی با سیستم های آموزشی جدید برای همه دست اندرکاران امر آموزش، از اهم وظایف است(؟ روزنامه ابرار).

(خانم رفوا) آموزش وب بنیاد  ...

آنلاین توتریال یا خودآموز درونخطی برای راهبردهای آموزشی کتابخانه می توانند مفید باشند مطابق با ACRL آنلاین توتریال باید شامل تمرینات تعاملی همچون شبیه سازی یا سنجش باشد. اینها عمل یادگیری را فعال می کند و اجازه می دهد دانشجویان با پاسخگویی به آنچه فکر می­کنند همزمان یادگیری شان را خودارزیابی کنند. آنلاین توتریال ها همچنین باید شیوه ای برای تماس با کتابدار برای سئوال یا بازخورد دادن درباره طراحی توتریال و مفید بودن آن بدهند(EE2:61). برای خودآموز تعریف زیر مطرح است:

تک آموز یا توتریال بعنوان ابزار آموزشی چاپی یا درونخطی برای تدریس نحوه ی استفاده از یک سامانه ی رایانه ای یا منبع الکترونیکی به مبتدیان است که معمولاً به شیوه ی گام به گام و خودآموز طراحی می­شود و غالباً برای آزمودن میزان مهارت فراگرفته شده، پرسش هایی در انتها طرح می­شود(OD1:Tutorial ).

کتابداران برای آموزش کاربران کتابخانه، تک آموز یا توتریال­ها درونخطی را تهیه می­کنند تا دانشجویانی که آموزش کتابخانه ای درونخطی را ترجیح می دهند از آنها استفاده کنند. این ابزارهای آموزشی در قالب الکترونیکی معمولاً از طریق اینترنت دسترس­پذیر هستند و با فرآیند گام به گام و گاهی تعاملی چگونگی استفاده از تمامی خدمات و منابع مورد نیاز را آموزش می­دهند(OD1: Online Tutorial ). برخی از این خدمات عبارتند از:

طریقه جستجو در فهرستهای کتابخانه ای

آموزش مهارتهای سواد اطلاعاتی

جستجوی نشریات و مقالات مجلات مختلف

جستجوی پایگاه های داده آن لاین

آشنایی با کتابخانه ها

کاوش وب

استناد به منابع

ارزیابی منابع

ارائه خط مشی های مجموعه سازی

آشنایی با نرم افزارهای خاص

آنلاین توتریال یا خودآموز درونخطی ممکن توسط کتابداران کتابخانه­ها یا توسط کارگزاران تهیه شوند. درواقع چند نوع نظام خدمات آنلاین توتریال وجود دارد: اولی پشتیانی آن را کتابخانه­ها و یا موسسات آموزشی برعهده دارند و دومی تجاری هستند که ممکن با هزینه و  یا رایگان باشند. اولی قابل اعتمادتر و مؤثرتر است. مسئله مورد توجه میزان استفاده از آنها در وب سایت کتابخانه­ها برای آموزش کاربران است. این بررسی با هدف تعیین میزان استفاده از منابع آموزشی آنلاین در وب سایت کتابخانه­ها طرح ریزی شده است.

 سه سئوال کلی زیر برای این بررسی مطرح شده است:

1- صفحات اختصاصی وب سایت کتابخانه­ها چه میزان به منابع آموزشی آنلاین پیوند داده است؟

2- منابع آموزشی آنلاین چه قابلیت­هایی دارند؟

دونالد(1999) برروی برنامه آموزشی آنلاین 19 کتابخانه را از چندین نقطه نظر تحلیل کرد نتیجه گرفت کتابداران باید محیط یادگیری مبتنی بر وب را مورد تحلیل قرار دهند و بهترین نقطه شروع را تهیه یک راهنما برای طراحان صفحات وب برشمرده است و برای آینده بهتر این راهنما را توسعه بدهند. هولمن (2000) دو شکل برنامه آموش کتابشناختی سنتی و برنامه­های آموزشی آنلاین کتابخانه را برای دانشجویان سال اول مورد بررسی قرار داد اگرچه دانشجویان به برنامه­های آموزشی آنلاین تمایل بیشتری نشان می دادند ولی اختلاف قابل توجهی بین این دو روش در توانایی دانشجویان برای استفاده از منابع نیافت. اما چروکویج و اوگترد (2002) در مقایسه این دو روش مشاهده نمودند که دانشجویان که به صورت رو در رو آموزش می­بینند نسبت به آنهایی که کاملاً با برنامه آموزشی آنلاین آموزش دیده بودند متوسط نمره پس آزمون بالاتری کسب کرده­اند و دانشجویان تمایل بیشتری به جلسات کتابخانه­ای رو در رو برای مهارتهای کتابخانه­ای نشان می­دهند تا آنهایی که در جلسات برنامه­های آموزشی آنلاین شرکت کرده بودند. نیکولز و همکارانش (2003) هم در مقایسه دو نوع آموزش سنتی و برنامه­های آموزشی آنلاین نتیجه گرفت که دانشجویان از هر دو روش رضایت داشتند و بنا شد هر دو روش را برای آموزش سواد اطلاعاتی استفاده شود. بوری و اود (2005) به امکان سنجی کارآیی آموزش سواد اطلاعاتی آنلاین برای دانشجویان ورودی جدید پرداختند و مؤلفه­های توسعه مؤثرتر ابزارهای یادگیری را مشخص کردند. روزلند و همکارانش (2008) برنامه­های آموزشی کتابخانه­های علوم پزشکی را از نظر محتوا و ویژگی­های آن مورد بررسی قرار دادند، کتابخانه­ها بیشتر به برنامه­های آموزشی آنلاین تهیه شده توسط کارگزاران پیوند داده­اند و اکثر برنامه­ها با اچ تی ام ال طراحی شده بودند.

کار این بخش تا مرحله ارائه مقاله ادامه خواهد داشت، من قصد دارم به صورت تحلیلی آن را تنظیم نمایم. خانم رفوا اگر بتونیم ما پژوهش های فارسی روی وب سایت کتابخانه ها کار شده را گردآوری کنیم و بررسی کنیم آیا آنها از این بعد وب سایتها را بررسی کرده اند یا نه ، به فرآیند کاریمان کمک می کند.

فرودی(1381) یافته­هایش سه مقوله جدول بندی کرد: محتوای صفحه اصلی، جست وجو و تحقیق، امکانات کاربران برای جامعه پژوهش...

اصغری پوده، (باید نگاه کنیم سیاه ارزیابی اش چی بوده)

 ورع (1385) یافته­هایش از سه جنبه معیارهای صفحه اصلی برای پیوند دهی، رعایت عوامل مربوط به جست و جو و تحقیق و امکانات برای کاربران مقوله بندی شد. در پایان جهت پژوهش بیشتر روی مواردی از جمله آموزش کاربران پیشنهاد داده است.

صابری،

 و دلقندی

بنظرم همه افراد فوق روی وب سایت کتابخانه­های ایران پژوهش نمودند اما به منابع آموزشی آنلاین توجه خاصی نداشته اند(البته صحت این گفته باید با مطالعه آنها اثبات شود)

 فتاحی و حسن­زاده در طرح پژوهشی " نظر سنجی از کتابداران متخصص پیرامون شیوه­های سازماندهی اطلاعات در وب سایت کتابخانه های دانشگاهی گزارشی از مرحله یک طرح پژوهش" توجهی به منابع آموزشی آنلاین نکرده بودند! (من نامه ای برای دکتر حسن زاده جهت صحت این ادعا خواهم فرستاد)

با مراجعه به وب سایت وزارت بهداشت، بخش منابع اطلاعاتی انتخاب کردیم تا به فهرست سه صفحه ای از آدرس وب سایت های دانشگاه های علوم پزشکی دسترسی داشته باشیم و بعد با بررسی 42 وب سایت دانشگاه­های علوم پزشکی کشور، توانستیم  صفحات خانگی 33 کتابخانه­های مرکزی را شناسایی نماییم. همزمان شماره تماس مستقیم برخی از کتابخانه­ها نیز ثبت شد تا برای مصاحبه با مسئولان کتابخانه استفاده شود.

بعد از تنظیم فهرست کنترل گردآوری داده­های موجود در وب سایت کتابخانه­ها را شروع کردیم.

لینک فایل اکسس برای کار تحلیل:

http://www.esnips.com/doc/d1ca2223-da8f-49f7-95fb-c629e914aa17/Check-List

بعداز اتمام کار مصاحبه تحلیل داده های گردآوری شده را در این بخش می آوریم.

محدودیت های تحقیق ما:

برخی از دانشگاه­ها در وب سایت­شان صفحه اختصاصی برای کتابخانه مرکزی اختصاص نداده بودند تنها پیوند به پایگاه­های اطلاعاتی در صفحه اصلی یا صفحاتی با عناوین "منابع اطلاعاتی"، "پایگاه­های اطلاعاتی علوم پزشکی" و ... داده­اند. تعدادی هم صرفاً پیوند فهرست آنلاین کتابخانه (اپک) با عناوین "جستجو در منابع کتابخانه­ها" و "فهرست منابع کتابخانه" و ...

ما برای گرداوری اطلاعات با مسائل روبرو خواهیم.

مثلاً من فایل هایی را بعنوان آموزش استفاده از منابع الکترونیکی در وب سایت کتابخانه دیده ام سازنده آنها کارگزاران بودند ولی کتابخانه آنها را در دومین خودش قرار داده است، یعنی به آنها لینک نداده بود بلکه مستقیماً خودش آنها در وب سایتش قرار داده بود من اینچنین فایل هایی را بعنوان فایل خود وب سایت کتابخانه در نظر گرفتم نه لینک به وب سایت سایر کتابخانه ها یا کارگزاران اطلاعات.

نتیجه گیری و پیشنهادات:

بهتر فیش های تهیه شده را به دقت زیاد بخوانیم چون مطمئن هستم در تدوین این بخش کمک مؤثری خواهد کرد.

مأخذ:

در پایان نگارش با استفاده از بخش کتابشناختی مقدماتی تنظیم شود.



[1][1] . دانشجوی کارشناسی ارشد کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد واحد تهران شمال: aboozar@parsonline.net

[2][2] . دانشجوی کارشناسی کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه الزهرا(س): shrefoua@gmail.com

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد