بررسی برنامه های آموزشی آنلاین کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پ

برای هماهنگی یک کار تحقیقی این وبلاگ طراحی شده است.

بررسی برنامه های آموزشی آنلاین کتابخانه مرکزی دانشگاه های علوم پ

برای هماهنگی یک کار تحقیقی این وبلاگ طراحی شده است.

فیش ۱۶

کد (A )   شماره فیش  (16 )   شماره منبع (CC)    شماره صفحه (VII-VIII)    نوع یادداشت:   تلخیص      مستقیم      ترجمه

موضوع کلی: تدوین دایره المعارف ها/ معیار و اهداف

موضوع جزئی: مقدمه

مدتی تصور غالب این­که بین فناوری اطلاعات و کتابخانه اشتراک کمی وجود دارد، در حالیکه به نظر می­رسد آنها در اجرای کارهای کتابخانه ما را توانا ساخته­اند، تنها در مدت کوتاهی با توجه به مزیت­های آن برنامه­ریزی، ارزیابی و هماهنگی و غیره از جانب مدیران مورد توجه بوده­است.

این دایره­المعارف در تلاش که کاملاً جنبه­های مرتبط با کتابخانه و فناوری اطلاعات در قرن 21 را شرح بدهد.

کتابداران از طریق مجموعه­ای از وظایف روزمره که مشغول آنها هستند در جستجو حفظ حرفه­شان هستند که باعث مجزا کردن آنها از حرفه­ها دیگر می­شود و برای حرفه­های دیگر این تصور به وجود می­آید که نقش کتابداران حفظ نظم کتابخانه  است.

کتابخانه­ها بخاطر اهمیت بهره­وری و عملکرد موثر ، دایماً به پژوهش در زمینه فناوری و ساختار پرسنلی، نیاز خواهند داشت.

اگرچه با وجود پیچیدگی فزاینده فناوری، باید در قالب یک برنامه حساب شده درازمدت برای هماهنگی محصولات تجاری به نیازهای آموزشی و پشتیبانی توجه شود.

رقابت عادلانه انگیزه اولیه برای پیشرفت جهان است که با ملاحظه هماهنگی در میان کشور همراه است، فناوری اطلاعات ابزاری بی­سابقه برای تحقق این امر است، دولتها متوجه اهمیت توزیع علوم فناوری اطلاعات هستند چون گسترش دانش را نتیجه می­دهد پس باید آنها برای مشارکت بیشتری تدارک کنندگان اطلاعات موانع را بر طرف نمایند.

"دایره­المعارف فناوری اطلاعات کتابخانه برای قرن 21" کارکردهای علوم کتابداری برای مشکلات مدیریت اطلاعات را پیشنهاد می­دهد و به طور کامل نظام­های کتابخانه و وظایفشان شرح می­دهد.

این اثر برای متخصصین اطلاعات برای توسعه نرم­افزار برنامه­نویس­ها، تحلیل­گران و مدیران، دانشجویان و هرکس که درگیر موضوع فناوری اطلاعات است بعنوان مرجع مهم به شمار می­آید.

ساختار دایره­المعارف : ساختار شرح داده نشده است.

اهداف: این دایره­المعارف در تلاش که کاملاً جنبه­های مرتبط با کتابخانه و فناوری اطلاعات در قرن 21 را شرح بدهد. این اثر برای متخصصین اطلاعات برای توسعه نرم­افزار برنامه­نویس­ها، تحلیل­گران و مدیران، دانشجویان و هرکس که درگیر موضوع فناوری اطلاعات است بعنوان مرجع مهم به شمار می­آید.

معیارهای انتخاب مدخل: کارکردهای علوم کتابداری برای مشکلات مدیریت اطلاعات را پیشنهاد می­دهد و به طور کامل نظام­های کتابخانه و وظایفشان شرح می­دهد.

منبع:

? . Encyclopedia of Library and Information Technology, Edited by Shyma Balavishanan. ? , ?. ISBN: ?

فیش ۱۵

کد (A )   شماره فیش  (15 )   شماره منبع (BB)    شماره صفحه (Vi)    نوع یادداشت:   تلخیص      مستقیم      ترجمه

موضوع کلی: تدوین دایره المعارف ها/ معیار و اهداف

موضوع جزئی: مقدمه

این اثر با مشکل انفجار اطلاعات شروع کرد و علوم طبیعی در تولید و ذخیره وبازیابی اطلاعات در مقایسه با علوم اجتماعی پویاتر دانسته است. یونسکو را پیشتاز ذخیره و بازیابی علوم اجتماعی دانسته است، و بحث­های علمی که در زمینه رده­بندی در علوم اجتماعی شکل گرفته را توضیح داد، و این اثر سعی دارد بحث رده­بندی در علوم اجتماعی بگشاید، و آغازگر تلاش­های دیگر در این حوزه باشد.

نه معیار گزینش مدخل ، هدف و ساختار دایره­المعارف را شرح نداده است.

 

مقدمه منبع: 

AA. Goswamin, I.m. Encyclopedia of Library and Information Science. New Delhi: Anar Verma, 1997. ISBN: 8171694209(set)

فیش ۱۴

کد (A )   شماره فیش  (14 )   شماره منبع (AA)    شماره صفحه (Vi)    نوع یادداشت:   تلخیص      مستقیم      ترجمه

موضوع کلی: تدوین دایره المعارف ها/ ساختار، معیار و اهداف

موضوع جزئی: مقدمه The Indian ELIS

چرا این دایره­المعارف

دو دایره­المعارف مردم پسند در زمینه کتابداری و اطلاع­رسانی به زبان انگلیسی وجود دارد. اولی توماس لاندا[1] "دایره­المعارف کتابداری" (1967) کاملاً جامع بود؛ و دومی "دایره­المعارف کتابداری و اطلاع رسانی" (1968- ) آلن کنت و هارولد لنکور[2] ویراستار آن هستند اثر پوشش گسترده و بازی دارد.

این آثار موضوع هند را به اندازه کافی پوشش نداده بودند. بهمین خاطر به فکر تدوین این اثر برای پوشش منحصر به فرد در حوزۀ کتابداری هند شدم.

جامعیت

جمع آوری موضوعات ایجاد شده توسط کتابداران هند، محققین، متخصصان فناوری و علم اطلاع­رسانی که در تاریخ کتابداری چند دهۀ ظاهر شده­اند، مفاهیم جدید کتابداری و اطلاع­رسانی، فناوری ارتباطات و اطلاعات، و شخصیت­های مهم این حوزه در هند، هدف این اثر است.

هدف

تلاش برای زیر پوشش بردن همه موضوعات کتابداری در هند است. از مولفین کتاب­ها و مجلات دعوت به همکاری شد.

مختصری از اثر

نمایه عنوان مقالات در جلد آغازین با عنوان "مندرجات". نمایه نویسنده و نمایه موضوع در آخر جلد پایانی که شماره صفحات در متن ارجاع می دهد. نمایه درهمکرد الفبایی نیز در جلد پایانی است.

بعداز هر مقاله فهرستی از منابع مورد استفاده با جزئیات آن ذکر شده است.

نام نویسنده مقاله و آدرس او در پایان مقاله ذکر شده است. (البته نه همه)

خلاصه یا یادداشتی از ویراستار بلافاصله بعداز عنوان داده شده است. سرفصل­های فرعی مناسبی برای جامعیت محتوای پاراگراف­های مقاله تعیین شده است.

ساختار دایره­المعارف : به احتمال زیاد تنظیم آن با عنوان مقالات الفبایی شده باشند. نمایه موضوع و نویسنده دارد، بعداز هر مقاله فهرستی از منابع مورد استفاده با جزئیات آن ذکر شده است. نام نویسنده مقاله و آدرس او در پایان مقاله ذکر شده است. (البته نه همه). خلاصه یا یادداشتی از ویراستار بلافاصله بعداز عنوان داده شده است. سرفصل­های فرعی مناسبی برای جامعیت محتوای پاراگراف­های مقاله تعیین شده است.

اهداف: تلاش برای زیر پوشش بردن همه موضوعات کتابداری در هند است.

معیارهای انتخاب مدخل:  جمع آوری موضوعات ایجاد شده توسط کتابداران هند، محققین، متخصصان فناوری و علم اطلاع­رسانی که در تاریخ کتابداری چند دهۀ ظاهر شده­اند، مفاهیم جدید کتابداری و اطلاع­رسانی، فناوری ارتباطات و اطلاعات، و شخصیت­های مهم این حوزه در هند، هدف این اثر است.

 

مقدمه منبع: 

AA.Kumar, P.S.G . The Indian Encyclopedia of Library and Information Science. New Delhi: Ragendra Ravindra? , 2001. ISBN: 8121920698

 



[1] . Thomas Landau

[2] . Kent, Allen, Lancour, Harold

فیش ۱۳

کد (A )   شماره فیش  (13 )   شماره منبع (Z)    شماره صفحه (Preface)    نوع یادداشت:   تلخیص      مستقیم      ترجمه

موضوع کلی: تدوین دایره المعارف ها/ معیار و اهداف

موضوع جزئی: مقدمه ELIS (Swaminathan)

 

در سال­های اخیر کتابداری توسعۀ فوق­العاده­ای نه تنها در حوزۀ سنتی بلکه کاملاً در حوزۀ فنون جدید اطلاع­رسانی متحمل شده است. کتاب حاضر دایره­المعارف کتابداری و اطلاع رسانی نامگذاری شده که شامل مفاهیم انتخاب شده از همه این حوزه­ها است. به طور کلی مفاهیم کتابخانه را به همراه موضوعاتی مانند چاپ، کاغذسازی، انتشار، صحافی، تصویرگری و کاربرد علوم اطلاع­رسانی برای نظام کتابخانه را پوشش می­دهد، بخاطر اینکه کتابداران باید با وظایف حرفه­ایشان آشنا تا عملکرد رضایت­بخشی داشته باشند. آن همچنین مفاهیم فنی از قبیل داده­پردازی، رایانه، رایانه کوچک و نشر رومیزی و ... را در برمی­گیرد.

اثر محدود به مفاهیم کاربردی جدید بخصوص آنهایی که کاملاً به روش­های کتابداری مربوط  است و از مفاهیم قدیمی پرهیز شده است. تعدادی اصطلاحات تنها تعریف مختصری شده­اند در مقابل برخی به طور مفصل شرح داده شده است.

این اثر به دقت برای دانشجویان کتابداری که همیشه نیاز به این چنین کتابی در طول مطالعه­شان دارند گردآوری و ویرایش شده است.

ساختار دایره­المعارف : نگفته

اهداف: ؟

معیارهای انتخاب مدخل:  اثر محدود به مفاهیم کاربردی جدید بخصوص آنهایی که کاملاً به روش­های کتابداری مربوط  است و از مفاهیم قدیمی پرهیز شده است. تعدادی اصطلاحات تنها تعریف مختصری شده­اند در مقابل برخی به طور مفصل شرح داده شده است.

 

مقدمه منبع: 

Z. Swaminathan, k. L. M. "Encyclopedia of Library and Information Science". New Delhi: Sarup & Sons, 2001.  ISBN: 8176252204(set)

فیش ۱۲

 کد (A )   شماره فیش  (12 )   شماره منبع (X)    شماره صفحه (Xi-Xii)    نوع یادداشت:   تلخیص      مستقیم      ترجمه

موضوع کلی: شیوه تدوین دایره المعارف ها/اهداف و ساختار

موضوع جزئی:مقدمه ILIS(Kent)

تعریفی از رشته اطلاع­رسانی:

تحت تاثیر فشار جنگ، انبوهی از پیشینه­های اطلاعاتی ذخیره شده را به همراه داشت. از این پس استفاده از کنترل اطلاعات به شیوه سنتی نامناسب شناخته شده بود. فرآیند بهره گیری از ابزارهای مکانیکی و الکترونیکی توسعه یافته بود، اغلب از نیروی تازه واردی که در رده علوم یا تکنولوژی استفاده می شد.  شیمیدان­ها مدت زیادی نگران رده بندی فرمول­های شیمیایی، گیاه­شناسان رده­بندی آموزش­ دیده بودند، ریاضیدان­ها بطور مشابه در موضوعات پیچیده با اصطلاحات سمبولیک و متخصصان ساختار زبان و مهندسان باتجربه در توسعه این نظام شرکت داشتند. از این آنچه پدیدار شد علوم اطلاع­رسانی نامیده شده است.

ساختار و اهداف:

 ناشر معتبری این اثر را منتشر نموده است. ویراستاران اثر متعهد به اصول اساسی و یکدست روی همه مفاهیم جدید و فنون سنجیده، بودند، فرصت­های چالش برانگیز  برای دسترسی و پذیرش خلاصه  اساسی از ترکیب علوم کتابداری و اطلاع رسانی روبرو بودند. که این اثر حاصل شد. 

دایره­المعارف الفبایی است، ارجاعات از یک سرشناسه به سرشناسه­های پذیرفته شده­اند انجام شده است. جلد پایانی از نمایه موضوعی برای کل اثر تهیه شده است. در پایان مقالات برای اطلاعات بیشتر راجع به موضوع مقاله به منابع دیگر ارجاع داده شده است.

ساختار دایره­المعارف : الفبایی، نمایه در جلد آخر

اهداف: اثر، نماینگر خلاصه­ای از مفاهیم ترکیب علم کتابداری و اطلاع­رسانی

معیارهای انتخاب مدخل:  متعهد به اصول اساسی و یکدستی مفاهیم و فنون سنجیده و جدید

مقدمه منبع: 

X.                 Kent, Allen, Lancour, Harold. Incyclopedia of Library and Information Science. New York: Marcel Dekker, 1968.  ISBN: ?