بررسی آموزش وب بنیاد در صفحات خانگی کتابخانه های مرکزی علوم پزشکی کشور
ابوذر رمضانی [1][1]
شبنم رفوا [2][2]
چکیده:
زمینه: آنلاین توتریال یا یا برنامه های آموزشی آنلاین برای راهبردهای آموزشی کتابخانه میتوانید مفید باشند و به عنوان ابزار آموزشی چاپی یا درونخطی برای تدریس نحوهی استفاده از منابع الکترونیکی به مبتدیان مورد استفاده قرار بگیرند.
هدف: این مقاله به صورت اجمالی به مؤلفه های اصلی آموزش مبتنی بر وب پرداخته است و سپس با مروری بر پژوهش های انجام شده برای برنامه های آموزشی آنلاین و ویژگیهای آنها در کتابخانههای جهان تعریفی برای این نوع برنامهها ارائه کرده است.
روش مطالعه: با بررسی 42 وب سایت دانشگاههای علوم پزشکی کشور، اطلاعات برنامههای آموزشی آنلاین صفحات خانگی 33 کتابخانههای مرکزی به کمک لیست کنترل گردآوری و برای اطمینان صحت اطلاعات گردآوری شده با مسئولان کتابخانهها تلفنی مصاحبه شد. دادهها به کمک برنامه اکسل مورد تحلیل قرار گرفت.
یافتهها: در مرحله اولیه گردآوری اطلاعات 130 برنامه آموزشی آنلاین در وب سایت 33 کتابخانه شناسایی شد، همگی به صورت رایگان دسترس پذیر و قابلیت چاپ داشتند. تنها 2 کتابخانه مجموعآً به 6 برنامههای آموزشی آنلاین تهیه شده توسط کارگزاران پیوند داده بودند. فرمت 47 برنامه آموزشی پی دی اف، فرمت 18 برنامه پاورپوینت و مابقی برنامهها در فرمت اچ تی ام ال، ورد و فلش بودند. هیچکدام از برنامه قابلیت تعاملی و بازخورد و امکان ارزشیابی میزان یادگیری در برنامههای آموزشی نداشتند.
بحث و نتیجهگیری: طراحی منابع آموزشی به هنر و ذوق و نیز دانش طراحی و هنر نوشتن و دانش در مورد موضوع مربوطه نیاز دارد که امروزه از جمله برنامههای اجرایی و پژوهشی اکثر کتابخانهها معتبر دنیا برای استفاده از منابع اطلاعاتی تبدیل شده است. طبق این بررسی تعداد محدودی از وب سایت کتابخانهها به این موضوع توجه نمودهاند که نیاز است برای آموزش مبتنی بر وب کاربران کتابخانه برنامهریزی شود تا با آموزش کتابداران برای مدیریت پروژههای طراحی وب سایت کتابخانه شاهد اقدامات مؤثری در آینده باشیم.
کلید واژه ها : وب سایت کتابخانهها، آنلاین توتریال، برنامههای آموزشی آنلاین، کتابخانههای مرکزی، آموزش وب بنیاد
در حال حاضر کلیه فرآیند تحقیق در وبلاگ مقابل ثبت گردیده است: http://www.nlmnlm.blogsky.com